– Blader er viktigere enn blomster. Blomstene sitter på en stund, men bladverket holder hele sommeren og høsten, sier gartner Tommy Tønsberg.
Ja, det er jo sant! Dette, sammen med en rekke andre kanskje litt overraskende tips dukker opp i denne saken. Det er nemlig ikke så enkelt at man slavisk skal følge etiketten som følger med fra hagesenteret, og samplante etter fargehjulet. Nei da. Det er mye morsommere enn som så. Heldigvis. Ikke bare bør bladverket på blomstene dine få sin dose oppmerksomhet før kjøp, men gartnerne anbefaler deg også å plante tett i tett. Mye tettere enn de anbefalte 30 centimeteren mellom hver plante, som spesifisert på etiketten.
Lage blomsterbed
– Det er bedre å tynne ut etter fire år, enn å luke i fire år, påpeker gartner Kenneth Engebretsen.
De to gartnerne vet hva de snakker om. Tommy Tønsberg var tidligere redaktør i Norsk Hagetidend og driver et staudegartneri med makker Ingebretsen i Holter. Sammen har de nettbutikken og bloggen Gardenliving.no og har gitt ut boken «Spiselig på liten plass», i tillegg til flere andre bøker. Ta vel imot deres beste tips til hvordan du lager de vakreste bed og nydelige samplantinger!

PRØV NOE UVENTET
– En samplanting med futt i er prydløk, Allium giganteum, og blodtopp, Sanguisorba officinalis. Kontrastene i både stengler og farger gjør bedet til et blikkfang, sier Tommy.
PLANT TETT
– Skal du anlegge et nytt bed, bruk noen kroner på å plante tett. Det gjør at du slipper å luke så mye, frøugress får ikke etablert seg og det ser fortere ferdig ut, sier gartneren.
– Bar jord er lik ugress. Vår erfaring er at det er lettere å tynne ut og redigere litt etter fire år, enn å luke i fire år.

VELG EN HOVEDPLANTE
– Når du skal planlegge et bed, velg én plante som gjennomgående tema. Øyet vil følge planten i bedet og du får en flott gjentagende effekt. Her ser du lilla solbærsalvie, Salvia nemorosa, som trekker blikket ditt innover i bedet

GÅ FOR SELVSÅERE
– Mange drømmer om en cottage garden-følelse, med frodige, blomsterrike bed uten altfor mye orden. I en cottage garden setter man ofte nytteplanter som grønnsaker og urter sammen med prydplanter. Det er lurt å ha noen selvsåere som akeleie, revebjeller og dagfiol gjennom hele bedet. Selv om det virker lettstelt, krever det ofte mye redigering i form av å luke og tynne ut selvsådde planter, sier Tommy.

HUSK BLADKONTRASTER
– Hos oss finner du ikke mye bar jord mellom staudene. Vi planter tett for å dekke jorda og unngå ugress. Vi liker den frodige følelsen det gir. Får vi til gode bladkontraster i tillegg, blir det ekstra bra! I dette bedet har vi plantet prydgresset Molinia, bergblom, Bergenia ‛Tubby Andrews‛, rosen ‛Lavender Lad ‛, fiolen Viola ‛Boughton Blue‛, lungeurt, Pulmonaria ‛Sissinghurts White ‛, og kattemynte, Nepeta mussinii ‛Faassenii‛, sier Kenneth.

BLAND ROSER OG STAUDER
– Roser bør alltid plantes sammen med stauder. De utfyller og framhever hverandre perfekt! Staudene dekker også til rosenes bare stilker og vil hindre ugress i å etablere seg, sier ekspertene.

TENK FORMER OG FARGER
– Blader er viktigere enn blomster! Blomstene sitter på en stund, men bladverket holder hele sommeren og høsten. Tenk samplanting slik at bladene framhever hverandre, sier Tommy.
– Runde blader passer fint sammen med finflikete eller spisse blader, og kombiner gjerne grønt og sølv eller gult og grønt. Plantene på bildet er bergblom, Bergenia ‛Eroica‛, og forglemmegeisøster, Brunnera ‛Silver Heart‛.

PRØV VARME FARGER
– Mange er litt skeptiske til å bruke varme farger i hagen, men se hvor fint det kan bli når de samles sammen i ett bed! Her er det værhane, tigerliljer, parykkbusk og praktsolbrud som blir gjentatt gjennom bedet. Veldig effektfullt! sier Kenneth.

HOLD DET ENKELT
– Noe så enkelt som hvitt og grønt kan være veldig effektfullt. Her er det kontraster i form, høyde og tykkelse, samt variasjon i bladverk og blomster som gjør bedet spennende til tross for få farger. Legg også merke til de søte fuglekassene på veggen, sier Kenneth.

LA AKELEIENE FRØ SEG
– Akeleien Aquilegia vulgaris er en flott staude som er nydelig sammen med lavt prydgress. Men den er også spesielt fin hvis den får frø seg mellom andre stauder, slik at blomstene flyter i hverandre. Akeleien på bildet er sorten ‛Ruby Port‛ som er fylt og burgunderrød. Den er like tøff som vanlig akeleie og kan dyrkes i hele landet, sier Tommy.
Mer grønn inspirasjon på Min Oase:
Dyrk næringsbomber på fire dager
Slik lykkes du med urter i vinduskarmen
10 hageredskaper som gjør livet lettere
The post Lage blomsterbed appeared first on Min Oase.